2019. június 27., csütörtök

Milyen mézfajtákat ismerünk

Mi alapján határozzuk meg a mézek fajtáit?

Akkor beszélhetünk fajtamézről, amikor annak túlnyomó része vagy szinte teljes egésze egy nektárforrásból származik. Ha a fő összetevő több mint a felét teszi ki a méznek, akkor az még ahhoz a fajtához tartozónak mondható. Amennyiben az adott növényből nincs elegendő a területen, a méhek a fő forráson kívül más forrásokból is gyűjteni kezdenek. Ezért szükséges a tiszta fajták kinyeréséhez tovább költöztetni a kaptárakat.
A különféle növényekről gyűjtött mézek nagymértékben eltérhetnek egymástól ízük, aromájuk, színük és még a hatóanyaguk tekintetében is.

Melyek hazánk legismertebb mézfajtáinak ismertető jegyei?

Vegyes virágméz: a legtöbb színváltozattal ez mézfajta rendelkezik, hiszen rengetegféle növény virágáról – köztük gyümölcsfák is - gyűjthetik a méhek. Íze ugyanilyen módon változatos lehet, pl. egy adott gyümölcsre jellemző zamattal. Minél több virágfajtáról hordták a méhek, annál változatosabb ízvilágot kapunk. Akkor beszélünk vegyes virágmézről, ha egyetlen forrásnövény nektárja sincs túlsúlyban az összetevői között.

Akácméz: a méhek a fehér akácról termelik ezt a mézet. Ízre enyhén aromás, kellemes. Színe víztiszta, néha világos-aranysárga, ritkábban zöldes árnyalatú. Akár évekig is folyékony maradhat.
Repceméz: egy gyorsan kristályosodó, fehér vagy elefántcsontszínű, karakteres ízű mézfajtáról van szó. Szintén a gyakran termelt mézek közé tartozik, állaga miatt krémméznek is nevezik.

Napraforgóméz: ez a jellegzetesen erőteljes ízvilágú mézfajta szintén gyorsan kristályosodik, színe narancssárga és világossárga lehet.

Hársméz: Igen édes és zamatos ízű méz, enyhe menta és gyümölcsös ízárnyalattal. Színe a halvány sárgától a középbarnáig terjed.
Ritkább fajtamézek:

A kevésbé ismert, erősen forrásnövény-aromájú fajták közé sorolhatók: a levendulaméz, a kakukkfűméz, a vörösesbarna színű ritka szelídgesztenyeméz, a világos-bézs színű facéliaméz, illetve a zselészerű és nagy víztartalmú hangaméz.


Méz, amit nem virágról gyűjtenek a méhek?

Mint érdekesség megemlítendő, hogy a méz nemcsak nektárból származó, valamilyen virágméz lehet. Létezik az un. mézharmatméz is, amit a méhek nem közvetlenül a növényekről gyűjtenek, hanem más rovaroktól begyűjtött, az általuk különböző növényi nedvekből átalakított és kiválasztott anyagukból készítenek. Országunkban kevésbé népszerű a harmatméz, amelynek színe jóval sötétebb a legtöbb fajtához képest, íze pedig érdekes, kissé kesernyés.
Hegyi József, Mézgyógyász


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése