2019. június 27., csütörtök

Akác-virág-repceméz

Az akácméz:
Kristályosodása: A magas gyümölcscukor tartalmának köszönhetően sokáig, akár évekig is folyékony maradhat.

Természetgyógyászati értéke: Az akácméz fertőtlenítő hatású, légúti problémákra, köhögésre nagyon ajánlott. Hozzájárul az egészség megőrzéséhez, különösen az immunrendszer megerősítéséhez. Magas kalciumtartalma segít a csontképzésben és az izomgyengeség kezelésében.

Íze: Ízre enyhén aromás, kellemes, natúr fogyasztáskor kissé kaparhatja a torkot, de teát vagy más italt ízesítve ez elhanyagolható.

Különleges tulajdonsága: Nyugtató hatású a szervezet, különösképpen a gyomor számára. Maga az akác semmilyen permetezést, vegyi kezelést nem igényel; virága pedig kevés pollent termel, melynek köszönhetően az allergiával küzdők is nagyobb eséllyel próbálhatják meg fogyasztani.


A vegyes virágméz:
Kristályosodása: A vegyes virágméz viszonylag gyorsan vagy közepes ütemben kristályosodik. Ez függ attól is, hogy milyen virágokról gyűjtötték be a méhek a nektárt hozzá.

Természetgyógyászati értéke: A természetgyógyászatban is használt különféle növényekről származó nektár révén ennek a méznek a hatóköre is kiszélesedik. A legtöbb esetben értékes mezei virágokról, gyógynövényekről gyűjtik a méhek, amelyeknek általános immunerősítő hatása van a szervezetre.

Íze: Minél több virágfajtáról hordták, annál változatosabb, zamatosabb ízvilágot kapunk. Finom, alkalmanként gyümölcsösebb íze miatt gyerekek is előszeretettel fogyasztják.

Különleges tulajdonsága: A szakemberek szerint a legértékesebb mézek közé tartozik, hiszen sokféle gyógynövényt tartalmazhat.

A repceméz:
Kristályosodása: A repceméz az egyik legmagasabb szőlőcukor tartalmú méz, ezért akár néhány napon belül kristályosodik finom szemcsék formájában. Ettől zsírszerű, krémes állaga lesz, ezért is hívják krémméznek.

Természetgyógyászati értéke: A repceméz általános szervezeterősítő, gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő tulajdonságokkal rendelkezik. Jelentős vastartalmának köszönhetően természetes segítség lehet a vérszegénység kezelésében.

Íze: Lágy, krémes íz jellemzi.

Különleges tulajdonsága: A repceméz a legkevésbé savas (enyhén lúgos kémhatású), ezért kifejezetten javasolt savtúltengés és más gyomorbántalmak esetén is.
Hegyi József, Mézgyógyász


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése