Mi is pontosan a méhviasz és hogyan állítják elő a méhek?
A méhviaszt a fiatal dolgozó méhek állítják elő a viasztermelő mirigyeik segítségével. A kezdetleges viasz-anyag először átlátszó, majd ezt a méhek rágással fehérré és képlékennyé teszik. Végül virágpor és propolisz is keveredik hozzá, amelyeknek köszönhetően nyeri el végső sárgás-barnás színét.
Ebből készülnek el a hatszögletű sejtek a méz és a virágpor tárolására, illetve a méh-utódok felnevelésére.
A méhviasz igen rugalmas és kiváló vízlepergető tulajdonsággal bír. Olvadáspontja 62-64 °C-n van. Színe változó lehet, egészen a majdnem fehértől a sárgán át a közép barnáig. Szobahőmérsékleten körömmel is karcolható a felülete. Illata kellemes mézes, balzsamos.
A méhviasz leghasznosabb tulajdonsága
A benne található természetes tartósító vegyületeknek köszönhetően anyaga nem bomlik, rendkívül időtálló. Ennek a tulajdonságának köszönhető, hogy annyira sokoldalúan alkalmazható felületek ápolására, bevonására sőt még egyes élelmiszerek tartósítására is!
A méhviasz hasznosságát már az ókorban is jól ismerték. Számos módon felhasználták és bizony volt olyan időszak is, amikor a méznél is értékesebbnek tartották.
Hegyi József, Mézgyógyász
(0670) 7764-112
mezgyogyasz.hu
hegyijozsef@mezgyogyasz.hu
mezgyogyasz.hu
hegyijozsef@mezgyogyasz.hu
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése