2019. június 27., csütörtök

Méhviasz

Mi is pontosan a méhviasz és hogyan állítják elő a méhek?

A méhviaszt a fiatal dolgozó méhek állítják elő a viasztermelő mirigyeik segítségével. A kezdetleges viasz-anyag először átlátszó, majd ezt a méhek rágással fehérré és képlékennyé teszik. Végül virágpor és propolisz is keveredik hozzá, amelyeknek köszönhetően nyeri el végső sárgás-barnás színét.

Ebből készülnek el a hatszögletű sejtek a méz és a virágpor tárolására, illetve a méh-utódok felnevelésére.

A méhviasz igen rugalmas és kiváló vízlepergető tulajdonsággal bír. Olvadáspontja 62-64 °C-n van. Színe változó lehet, egészen a majdnem fehértől a sárgán át a közép barnáig. Szobahőmérsékleten körömmel is karcolható a felülete. Illata kellemes mézes, balzsamos.
A méhviasz leghasznosabb tulajdonsága

A benne található természetes tartósító vegyületeknek köszönhetően anyaga nem bomlik, rendkívül időtálló. Ennek a tulajdonságának köszönhető, hogy annyira sokoldalúan alkalmazható felületek ápolására, bevonására sőt még egyes élelmiszerek tartósítására is!
A méhviasz hasznosságát már az ókorban is jól ismerték. Számos módon felhasználták és bizony volt olyan időszak is, amikor a méznél is értékesebbnek tartották.

Hegyi József, Mézgyógyász



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése