2011. október 8., szombat

Lúgos és savas élelmiszer alapanyagaink.

Tisztába vagyunk e azzal hogy a mindennapi kenyerünk is a hagyományos lisztből készült savasítja a szervezetünket???? Mert sajnos igen, gabona félék közül három olyan gabona van ami nem savasítja a szervezetünket.

Az egyik ilyen növény a köles , bármennyire csak madáreleség néven van nyilvántartva mégis nagyon jótékony hatással van az emberi szervezetre. Elkészítése nagyon változatos. A közismert köleskásától a pudingig.
                                                    kölespuding (főzőtanfolyamon is készítettük )

Hajdina a következő gabona fajta, mely a sóskafélék családjába tartozik. Termesztése és betakarítása körülményes ezért a hazai termesztése nagyon kis területere szorult vissza. Szomszédos Szlovéniába nagy területen termesztik és malmokat tartanak fent a hajdina és a tökmag őrlésére.
                                                    csomagolva és hántolva.

Felhasználása nagyon sokrétű . Szinte én úgy használom mint más a fehér lisztet. A galuskától, a palacsintáig, a kenyérig mindenbe felhasználható.



Amaránt.
Ez a gabona  Dél-Amerikából származik. Hazánkban kb. 15 évvel ezelőtt kísérleteztek ki saját nemesítésű növényt. Az Amaránt termesztése az országban Kecskemét és környékén folyik. Mivel a köztudatban nincs a felhasználása és ezzel egyöntetűen nem szerepel az étlapokon sem az teljes termesztés mennyisége exportra kerül. Az Amaránt nagyon sok ásványi anyagot tartalmaz , gluténmentes !!!! Kiváló műzlik javítására illetve lisztek pótlására is. Én nem csak a lisztet váltottam ki az Amaránttal hanem a búzadarát is.  A népszerű levesbetétet készítem ebből a gabonából. Így én nem grízgombócot hanem amaránt gombócot készítek. Magas a fehérje tartalma , Magnézium és más egyéb nyomelem tartalma magas. A blogban egy korábbi fejezetben részletesen foglalkozom ezzel a gabona növénnyel.
                                                   Az Amaránt csomagolt állapotban és pattogatott formában.
Tovább haladva a húsok irányába , itt sajnos egyértelműen le kell írnom hogy itt nincs kivétel.. Valamennyi húsféle és hús készítmény savas jelleggel bír. Akár az ezekből készült termékek . A felvágottak, töltelékes termékek, kolbászok. De ebbe a kategóriába tartoznak a tejtermékek is valamint még a tojás is.
Majonézek és a saláta desszingek is.
Igen itt jön a kérdés akkor mit és hogyan együnk ha ezek a napjainkban gyakran fogyasztott alapélelmiszerek  mind savas jelleggel vannak ellátva a természet által.. Itt jön a következő formáció a bűvös 30-70 es arány. Ami nem mást takar mint azt hogy a táplálkozásunkat próbáljuk meg úgy összeállítani hogy 30%ban hús és más savas étrendhez tartozó élelmiszerek fogyasztását egészítsük ki 70% ban lúgos hatással bíró táplálékkal. Ha ezt az arányt betartjuk tudom hogy nem könnyű a mai rohanó hétköznapokban és ebben a gazdasági helyzetben sok kellemetlenségtől megvédjük szervezetünket. Bár a gazdasági itt helyzetet itt inkább kihagynám! Hogy miért? Ennek is megvan a magyarázata, nagyszüleink és dédszüleink is ezen a földön éltek de mégis másként élték a mindennapjaikat mint manapság élünk. Gondoljunk csak bele az Ő idejükbe szinte ismeretlen fogalom a cukorbetegség és a Candida betegség. Mind a két betegség a 20.század magas civilizációjának köszönhető. Miértre a válasz a következő , mert elkényelmesedtünk, próbáljuk az új és a gyors dolgokat. Munkaközi szünetünket általában valamelyik gyorsétteremben töltjük egy Hamburger társaságában ami nem éppen kedvező a szervezetünkre .  Erre a későbbiekben egy külön fejezetben   kitérek.A lúgos diófélék és magvak csoportjába következők tartoznak.
-gesztenye                                                                       SAVAS MAGVAK ÉS DIÓFÉLÉK
kókuszdió                                                                               földimogyoró, dió, pisztácia, kesudió.                                                                           
napraforgó
szezámmag
törökmogyoró
mandula        

                                            Lúgos gyümölcsök
Alma
ananász
avokádó
banán
citrom
görögdinnye
sárgadinnye
grapefruit
sárgabarack (kajszi)
kiwi
körte
mandarin
mangó
meggy
narancs
nektarin
őszibarack
papaya
szamóca
szőlő
aszalt gyümölcsök

                                                      Savas tartalommal bíró gyümölcsök
                                                 A fotón látható áfonya a tányér jobb oldalán.


áfonya
cseresznye
egres
ribizli
feketribizli
ribizli(piros)
szilva
valamint a befőttek, dzsemek és lekvárok. Valamint a cukorral eltett gyümölcsök.

                                     Lúgosító zöldségfélék

                                                csicseriborsó látható levesnek elkészítve


articsóka
zöldbab
babuszrügy
borsó
brokkoli
burgonya
cékla
endivía
fejessaláta
gombák
hagymák
káposzta félék
olívabogyó
padlizsán
paradicsom NYERSEN FŐTT FORMÁJÁBAN SAVASÍT!!!!
paszternák
petrezselyem
retek
sárgarépa
sóska
tök
sütőtök
uborka
zeller
zöldpaprika

                                                                     Savas tartalmú zöldségfélék
                                                        spenót

kukorica
lencse
spárga
szárazbab.

                                                   Lúgos kiegészítő alapélelmiszerek

gyógyteák
karobpor
valamint a nem irritáló fűszerek a teljesség igénye nélkül.
borsikafű
bazsalikom

kömény
tárkony
rozmaring

                                                   Savas tartalommal rendelkező  kiegészítő alapélelmiszerek

Az élvezeti cikkek mindegyike , idetartozik a cukor is !

ecet
ízesítő készítmények
só, bors, mustár, paprika.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése