2019. december 29., vasárnap

Élelmiszertartósító szakma

Tartósítóipari szakmunkás - Korábbi Országos Képzési Jegyzék (OKJ)


Általános adatok:
- Szakképesítés megnevezése: Tartósítóipari szakmunkás
- OKJ száma: 31521213
- Szakmacsoport: Élelmiszeripar

Feladata: Hűtőházi és konzervipari technológiák szakmunkás szintű munkáinak végzése.

Alapadatok - OKJ-szám: 31521213
- Szakmacsoport: Élelmiszeripar
- Szint: középfokú szakképesítés
- Betölthető foglalkozás: Tartósítóipari munkás, gyümölcs-, zöldségfeldolgozó (7212)
- Felelős minisztérium: FVM

Képzési adatok - Képzési idő: 2 év (szakképzési évfolyamok száma)
- Lehetséges képzési forma: iskolai rendszerben és felnőttképzésben is tanulható.
- Elmélet aránya a képzésben: 60%

Feltételek - Szükséges iskolai végzettség: általános iskolai végzettség
- Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges

A munka jellege
Zárt munkahelyen, álló testhelyzetben, sok járkálással végzett közepesen nehéz fizikai és gépkezelői munka.

Jellemző tevékenységek
nyers-, alap- és segédanyagok felvásárlása, kezelése; előkészítő műveletek, tartósító műveletek végzése; raktározás; termékgyártás; gépi berendezések kezelése; alapvető élelmiszer-vizsgálatok, szakmai számítások végzése; az előállított termékek értékesítése.

Követelmények
Ismerje a felhasználásra kerülő nyers, alap- és segédanyagokat, az átvételi módokat, a minősítés szempontjait, az előkészítő, tartósító és raktározó műveletek célját, módjait és berendezéseit, környezetvédelmi előírásait; a tartósítóipari termékek jellemzőit, gyártását és a műveletekhez szükséges gépi berendezéseket, a nyersanyagokkal szemben támasztott követelményeket, legyen képes szakmai ismereteinek a gyakorlatban történő alkalmazására, a technológiai folyamatok elvégzésére. Rendelkezzen a szükséges gazdálkodási ismeretekkel. Tartsa be a higiéniai, munkavédelmi és tűzvédelmi előírásokat.

https://szakmavilag.hu/szakma-kereso/tartositoipari-szakmunkas/7112

A képzés alapvető jellemzői


Szakmanév

FEOR kód

FEOR leírás

A szakmában végezhető feladatok
  • növényi eredetű nyersanyagok mennyiségi, minőségi átvétele, minőség szerinti osztályozása;
  • előkészítő műveletek végzése, pl. mosás, szár-, mag-, héj eltávolítása, osztályozás, aprítás, lényerés, létisztítás;
  • zöldségfélék feldolgozása, pl. hőkezelés, vegyszerrel való tartósítás, hőelvonás, szárítmány készítése, hőkezelés, savanyúság készítése;
  • gyümölcsök feldolgozása, pl. befőttek készítése, gyorsfagyasztott termékek előállítása, szárítmány készítése, gyümölcslé előállítása, gyümölcssűrítmény készítése;
  • ételízesítő előállítása;
  • csomagolóanyagok előkészítése, csomagolás végzése;
  • tisztítási, fertőtlenítési feladatok elvégzése;
  • minőségbiztosítási feladatok elvégzése.

A szakmában végezhető feladatok
  • Gombaválogató
  • Gyógynövény filterező
  • Gyógynövény tasakoló
  • Gyógynövény-feldolgozó
  • Gyógynövényszárító
  • Gyógynövényválogató
  • Gyümölcs tartósító
  • Gyümölcsfeldolgozó
  • Gyümölcsléfejtő
  • Gyümölcsválogató, osztályozó
  • Káposztasavanyító
  • Mustárfeldolgozó
  • Paprikamolnár
  • Savanyító
  • Szőlőválogató, -osztályozó
  • Zöldség szárító
  • Zöldség tartósító
  • Zöldségfeldolgozó
  • Zöldségválogató, osztályozó

Ezt csak azért tettem be a blogomba mert vannak emberek akik addig jutnak elméletileg hogy csak gombokat kell nyomogatni. Abból áll a szakmaitudás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése