2012. március 9., péntek

Pizza ahogy megálmodtam .

Már régóta játszottam a gondolattal hogy ki kellene próbálnom a pizza sütést reformosítva. Ezt úgy értem hogy nincs benne élesztő , és nem csak fehér lisztből  vagy éppen tönkölylisztből készül. Aztán egyszer csak beugrott a gondolat hogy a candida kenyér alapja megfelelő lenne. Nosza induljon a banzáj neki fogtam a pizza sütésnek. Úgy neki fogtam hogy még a nyújtólapot sem voltam hajlandó elővenni , hanem a tepsi méretének megfelelő sütőpapíron nyújtottam ki a tésztát. Itt is de még a leírásnál is hangoztatni fogom hogy a tészta alap tapadt így a sütőpapír és folpack fólia között nyújtottam ki.Utólag rájöttem hogy ezentúl mindig így fogom csinálni, roppant egyszerű módon betudtam tenni így a tepsibe.
Na de lássuk hogy miből is áll ez a pizza alap.
Hozzávalók:
125gramm tönkölyliszt teljes kiőrlésű
125gramm csicseriborsóliszt
1 teáskanál só
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1/2 mokkáskanál sütőpor
4 evőkanál olíva olaj
2dl víz.

A tészta alapjait először egy tálban jól összedolgozzuk ,majd  a tepsi méretére vágott sütőpapír és folpack fólia között a tésztát nyújtjuk és a sütőpapírral együtt tesszük a tesire .
                                                 a tésztához használt lisztek.

                                          nyújtás közben a folpack és a sütőpapír között.
                                               A kinyújtott tészta

A feltét sem volt a megszokott , törekedtem arra hogy minél egészségesebb legyen ez a közkedvelt étel. Rövid töprengés után megálmodtam hogy nem paradicsomos alapot használok. Mert mint tudjuk a paradicsom feldolgozva már savasít csak nyers állapotban lúgosít. Ezt a szemléletet próbáltam tartani végig a feltétek összeválogatásánál. Így került látótérbe az avokádó , még szerencsém is volt mert akciós volt a Tescoba és azonnal összeállt a kép. Így lett avokádó pástétom az alap , központi elvet követve minden zöld színű zöldség és gyümölcs rendelkezik lúgosító hatóanyaggal .
                                           A kész pástétom rákenve az alaptésztára.
Igen ám de hogyan tovább hogy hű maradjak az egészséges táplálkozás elvéhez. Utána jött az ötlet az alma , ez az ami mindig van kéznél valamekkora mennyiségben. Most mindössze 1 darab almára volt szükségem. Az almát alaposan langyos vízben megmostam hogy minél tisztább legyen . Almámat héjastól le reszeltem és rá raktam egyenletesen az avokádóra .
 
                                                 Reszelt alma az alapon
A Tescoba történt vásárlásom alkalmával kaptam gránátalmát , a konkurenciához viszonyítva az árat éppen feléért. Kapva az alkalmon vettem is 1 darabot. A gránátalma kiváló méregtelenítő antioxidánst tartalmaz , ennek a gondolatnak a megvalósításaként rákapartam süteményes villa segítségével a felét. Úgy voltam vele ha a magja salátákra kiváló akkor az lesz most a pizzára is.
                                            Gránátalma magjával megszórt pizza alap.

Szerintem még a szemnek is kellemes harmóniát ad . Ízben is azt kaptuk vissza. A gránátalmáról majd a későbbiekben külön teszek említést. Na ezek után még mindig hiányos a feltétünk de nem bűnözünk , következett a banán . A képen is látható, igaz hogy a banán savasít mert édes de 1 darab került rá és az is nagyon vékonyan felszelve. Itt jött a következő gondolat , hoppá a banán az igaz hogy savasít de az egyensúlyt szezámmaggal visszatudjuk hozni így került rá még a szezámmag is.
                                             Rendesen megszórva szezámmaggal
De a végén még is csak történt egy kis bibi , a tetejére sajt került . Mentségemre szóljon hogy sovány papírvékony szeletelt sajt , de mégis sajt és a tej-tejtermékek savasítanak. Ha lett volna kéznél sima tofu az lett volna az igazi , növényi fehérjével helyettesíteni a sajtot . De sajnos az éppen nem volt a hűtőbe.
   Sütés előtt sajttal betakarva.
                                                   Készre sült pizza
Ezzel a részletes leírással két célom volt. Az 1, hogy a receptet közzé tegyem. A 2, az hogy próbáltam meg mutatni azt hogyan is lehet tudatosan egy kedvelt ételt elkészíteni úgy hogy az finom maradjon de egészséges is.

1 megjegyzés:

  1. Nagyon jó recept, nekem is van csicseriborsólisztem még nem használtam fel:)

    VálaszTörlés