Már régóta játszottam a gondolattal hogy ki kellene próbálnom a pizza sütést reformosítva. Ezt úgy értem hogy nincs benne élesztő , és nem csak fehér lisztből vagy éppen tönkölylisztből készül. Aztán egyszer csak beugrott a gondolat hogy a candida kenyér alapja megfelelő lenne. Nosza induljon a banzáj neki fogtam a pizza sütésnek. Úgy neki fogtam hogy még a nyújtólapot sem voltam hajlandó elővenni , hanem a tepsi méretének megfelelő sütőpapíron nyújtottam ki a tésztát. Itt is de még a leírásnál is hangoztatni fogom hogy a tészta alap tapadt így a sütőpapír és folpack fólia között nyújtottam ki.Utólag rájöttem hogy ezentúl mindig így fogom csinálni, roppant egyszerű módon betudtam tenni így a tepsibe.
Na de lássuk hogy miből is áll ez a pizza alap.
Hozzávalók:
125gramm tönkölyliszt teljes kiőrlésű
125gramm csicseriborsóliszt
1 teáskanál só
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1/2 mokkáskanál sütőpor
4 evőkanál olíva olaj
2dl víz.
A tészta alapjait először egy tálban jól összedolgozzuk ,majd a tepsi méretére vágott sütőpapír és folpack fólia között a tésztát nyújtjuk és a sütőpapírral együtt tesszük a tesire .
a tésztához használt lisztek.
nyújtás közben a folpack és a sütőpapír között.
A kinyújtott tészta
A feltét sem volt a megszokott , törekedtem arra hogy minél egészségesebb legyen ez a közkedvelt étel. Rövid töprengés után megálmodtam hogy nem paradicsomos alapot használok. Mert mint tudjuk a paradicsom feldolgozva már savasít csak nyers állapotban lúgosít. Ezt a szemléletet próbáltam tartani végig a feltétek összeválogatásánál. Így került látótérbe az avokádó , még szerencsém is volt mert akciós volt a Tescoba és azonnal összeállt a kép. Így lett avokádó pástétom az alap , központi elvet követve minden zöld színű zöldség és gyümölcs rendelkezik lúgosító hatóanyaggal .
A kész pástétom rákenve az alaptésztára.
Igen ám de hogyan tovább hogy hű maradjak az egészséges táplálkozás elvéhez. Utána jött az ötlet az alma , ez az ami mindig van kéznél valamekkora mennyiségben. Most mindössze 1 darab almára volt szükségem. Az almát alaposan langyos vízben megmostam hogy minél tisztább legyen . Almámat héjastól le reszeltem és rá raktam egyenletesen az avokádóra .
Reszelt alma az alapon
A Tescoba történt vásárlásom alkalmával kaptam gránátalmát , a konkurenciához viszonyítva az árat éppen feléért. Kapva az alkalmon vettem is 1 darabot. A gránátalma kiváló méregtelenítő antioxidánst tartalmaz , ennek a gondolatnak a megvalósításaként rákapartam süteményes villa segítségével a felét. Úgy voltam vele ha a magja salátákra kiváló akkor az lesz most a pizzára is.
Gránátalma magjával megszórt pizza alap.
Szerintem még a szemnek is kellemes harmóniát ad . Ízben is azt kaptuk vissza. A gránátalmáról majd a későbbiekben külön teszek említést. Na ezek után még mindig hiányos a feltétünk de nem bűnözünk , következett a banán . A képen is látható, igaz hogy a banán savasít mert édes de 1 darab került rá és az is nagyon vékonyan felszelve. Itt jött a következő gondolat , hoppá a banán az igaz hogy savasít de az egyensúlyt szezámmaggal visszatudjuk hozni így került rá még a szezámmag is.
Rendesen megszórva szezámmaggal
De a végén még is csak történt egy kis bibi , a tetejére sajt került . Mentségemre szóljon hogy sovány papírvékony szeletelt sajt , de mégis sajt és a tej-tejtermékek savasítanak. Ha lett volna kéznél sima tofu az lett volna az igazi , növényi fehérjével helyettesíteni a sajtot . De sajnos az éppen nem volt a hűtőbe.
Sütés előtt sajttal betakarva.
Készre sült pizza
Ezzel a részletes leírással két célom volt. Az 1, hogy a receptet közzé tegyem. A 2, az hogy próbáltam meg mutatni azt hogyan is lehet tudatosan egy kedvelt ételt elkészíteni úgy hogy az finom maradjon de egészséges is.
A blog főleg cukorbetegek, illetve ételallergiások részére próbál segítséget nyújtani. Receptek és más egyéb hasznos tanácsok mellett. A receptek leírásánál kerülők minden tartósító és szintetikus alapanyagot. Nem titkolom a fűszer és gyógynövények mindennapi használatával is szeretném minél jobban megismertetni blogom látogatóit. Valamint rendszeres olvasóit. Minden fűszernövény gyógynövény, de nem minden gyógynövény fűszernövény.
Nagyon jó recept, nekem is van csicseriborsólisztem még nem használtam fel:)
VálaszTörlés