2012. február 1., szerda

Kelt tésztából készült almáspite . Tönkölyfehérlisztből és hajdinalisztből. LISZTÉRZÉKENYEK NEM FOGYASZTHATJÁK !!!!! GLUTÉNT TARTALMAZ !!!!

Mivel almáspite már szerepel a kínálatba de nem kelt tésztából így gondoltam megosztom  ezt a fajtát is.
Hozzávalók:
3dkg búzasikér
17dkg hajdinaliszt
30dkg búzatönköly fehérliszt
2,5dkg élesztő én frisset használtam
2,5dl tej
1mokkáskanál xilit
10dkg kókusz zsír olvasztott
csipet só
                                                 búzasikér és a hajdinaliszt

                                                                 tönkölybúza fehérliszt

A lisztet nagy lyukú szitán átszitáljuk , hozzáadjuk a csípet sót . A tejet a mokkáskanál xilittel meglangyosítjuk és hozzáadjuk az összemorzsolt élesztőt.. Még az élesztő elkezd a tejbe dolgozni addig folyékonnyá varázsoljuk a kókusz zsírunkat . Mikor ezekkel megvagyunk összeállítjuk a tésztánkat .
Szépen addig dolgozunk a tésztával még nem kezd el" szuszogni" ahogy  dolgozunk vele. A tészta akkor jó amikor már nem tapad a táloldalához és az ujjainkról is leválik . Ekkor letakarjuk és kb. 40 percet hagyjuk kelni.

                                                 a megkelt tészta

Mikor megkelt a nyújtódeszkán vagy lapon ki min dolgozik , egy kicsit átgyúrjuk . Majd hosszú bejgli formát képezünk és a következő képen osszuk meg. 1/3 2/3 arányba. A nagyobbik felét a kikent sütőformába igazítjuk.
Én most gyümölcstorta formát vettem használatba . Mert a pite formám az cserép alapból van, a sütőm meg meleg volt és nem volt kedvem várni hogy a sütőm kihűljön . A cserép formát meg nem akartam összetörni.
De így is jó lett a végeredmény.

                                                     tészta ketté vágva

                                                       formába igazítva

                                                  A tetejét így készítettem.
Kisebbik tésztarészt kinyújtottam majd próbáltam egyenlő széles csíkokra vágni és egy kis csavarással feldobni.

A töltelék:
5db közepes alma én idaredet használtam. Megpucoltam gerezdekre vágtam és xilittes őrölt fahéjjal megszórtam amikor a tésztát beborítottam vele. Utána ráraktam  a csavart csíkokat.
                                                       sütés előtt

                                                      készre sült pite

                                                              ilyen lett a végeredmény.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése