2012. január 14., szombat

Töltött káposzta másképen

Miután kísérletező kedvem támadt gondoltam egyet. Na puff kipróbálom a töltött káposztát elkészíteni kínai kellel. Jelentem hogy sikerült ! Tudom most akik ezt a receptet olvassátok többen összeráncoljátok homlokotokat , s talán meg is kérdezitek hogy mi fenéért készítem én ezt a tradicionális ételt kelkáposztából? A válaszom egyszerű ! A kínai kel lúgosít a magas klorofil tartalma miatt még a savanyított káposzta savasítja az amúgy is elsavasodott szervezetünket. Ez motivált a változtatáson. Sőt hogy fokozzam a kedélyeket még a töltelék alapját is átvariáltam , még pedig úgy hogy a rizst kölessel váltottam fel . Az indokom szintén a lúgosítással magyarázható.

                                               Töltelék alapjai.

Hozzávalók: 50 dkg darált hús , ha lehet akkor inkább pulykahúsból készítsük.
                    2dl megmosott tisztított hántolt köles
                    só, őrölt fehér bors ízlés szerint
                    4-5 gerezd közepes nagyságú fokhagyma
                    1 kávéskanál őrölt fűszerpaprika

                                            Az összeállított töltelék. A fenti receptnél a tojás kimaradt
                                                                                      1db tojást használtam.

                                               feltekerésre készen
                                                  töltikék készen

     
          Akárcsak a hagyományos káposztafőzésnél itt is az apró káposzta a lábos aljára kerül
                  töltikék behelyezve a lábosba , a füstölt ízt ezzel a karika kolbásszal hoztam vissza.                  

Miután a levelek elfogytak a töltelék alapból gombócokat készítettem és a tetejére helyeztem és főzni kezdtem.

Főzés közben . Itt jegyzem meg hogy semmi zsíradék nem került alá.

Az elkészült káposzta . Íze kellemes könnyű semmifajta puffadást nem okoz . Javaslom kipróbálását..

2 megjegyzés:

  1. Attól még, hogy más, attól még biztosan finom!:)
    Az indokok alapján nekem tetszik. Mivel én szénhidrát-szegény diétán vagyok, a rizs szénhidráttartalma 77 g/100 g, a kölesé 73 g/100 g. Ezen elgondolkodva én ki fogom próbálni:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm az észrevételt . Igen éppen ez a célom a CH (SZÉNHIDRÁT )csökkentése az ételeknél. Ezért használok kizárólag kókusz zsírt mert emésztése nem okoz nehézséget szervezetünknek. A köles az mellett hogy kevesebb szénhidrátot tartalmaz mint a rizs még az mellett számos sok pozitív hatással van a szervezetünkre. Cukorszint és a koleszterin karbantartása és más sok más ilyen tulajdonsággal bír.

      Az elkészítés után várom a véleményt amit köszönettel veszek.

      Törlés