Ma azzal a gondolattal játszottam el az ebéd készítése közben hogy tulajdonképen hogyan tehetnénk táplálkozásunkat még egészségesebbé és olcsóbbá. Mert hát bizony ez egy fogas kérdés a bekerülés költség.
Most megosztom veletek a gondolataimat.
Vegyük alapul az egyik legismertebb és könnyen elkészíthető ételt a paprikás krumplit. Akkor most kezdem az elején.
Hozzávalók : Alap a krumpli . Mit is tudunk erről a gumós termésű zöldségnövényről.
Élettani hatások
A burgonya egészséges és tápláló. Szénhidrát mellett tartalmaz értékes fehérjét és sokféle ásványi anyagot, vitaminokat. Jelentős kálium, kalcium és magnézium tartalma. A vitaminok közül C-vitamin, de a B vitamin csoportba tartozók is megtalálhatók benne. Méregtelenítő hatású. 100 gr burgonya 70 kalóriát tartalmaz. Ez a 100 gr burgonya egyben tartalmazza napi C-vitamin szükségletünk mintegy felét! A héjában főtt krumpli glikémiás indexe közepes.
Na igen ilyenek kellene lennie tartalmilag! Csak sajnos a hétköznapi termesztésben nem ügyelnek annyira a beltartalmi értékre mint kellene . Ez a nagyüzemi termesztésre vonatkozik , ugyanis ezeken a helyeken termesztett burgonya (krumpli ) teli van nyomatva mindenféle kemikáliával amire a szervezetünknek nincs szüksége. Úgy gondoltam mivel a bio krumpli ára elég borsós akkor akár le is cserélhetem a krumplit csicsókára . Számoljunk egy kicsit , a hagyományos burgonya kilója 80-100 ft között mozog általában . De ez nem egészséges mint tudjuk . Hangsúlyozom ez a nagyüzemi termesztésűre vonatkozik nem a bio vagy a saját kertben termesztettre !!!
Na de akkor mit használjunk helyette ??? Hogy mit , csicsókát . A piaci ára nálunk 250-300 ft között van , de mit is tud ez a kis igénytelenek mondott növény.
A csicsókagumónak a burgonyánál 5-6-szor nagyobb rosttartalma gátolja az egyéb szénhidrátok és hízlaló tápanyagok felszívódását, fokozza laktató hatását, és meggátolja a székrekedés kialakulását. Kedvező biológiai adottságait pedig fokozza a kálium, kalcium, magnézium, foszfor és cink ásványianyag-tartalma, a béta-karotin-, B1–, B2-vitamin, niacin-, és C-vitamin-tartalma. Életfontosságú aminosavként: lizin, arginin, hisztidin, cisztin, triptofán, aszparagin található benne. Növényspecifikus anyagai: kolin, betain, szaponin, quercimeritrin. Gumói főleg inulint tartalmaznak, keményítőt csak csekély mennyiségben.
Vagyis a csicsóka vigyáz a vércukorszintre , nem emelkedik meg illetve lassabban szívódik fel. Rendszeres használatával elérhetjük hogy a napi inzulin mennyiségünket csökkenthetjük!!!!
Zsiradéknak kókusz zsírt használjunk ennek ára a felhasznált mennyiségnek kb. 40 ft. Na de mit is tud a kókusz zsír.
Mi is a kókusz zsír? Ismerőseim körében gyakorta hangzik el a kérdés , mi az hol veszed mire jó. S a kérdések hadát még folytathatnám.A kókusz zsíról mindent megtudhatunk a www.kókuszdiéta.hu weboldalon.
Most én csak pársorban írok róla hogy felkeltsem a figyelmet az utána olvasásnak mert nagyon megéri. Személyes tapasztalatból mondom.
"Létezik egy zsír, amelyet minden cukorbeteg félelem nélkül fogyaszthat. Ez pedig a kókusz zsír,segít szabályozni a vércukrot,miáltal csökkenti a betegség hatásait. A kókusz zsír kevesebb terhet ró a hasnyálmirigyre.-enzimek és inzulin nélkül könnyedén felszívódik.-fokozza az inzulin termelést és a vércukor hasznosulását.Kókusz zsír gyarapítja az anyagcserét,miáltal a szervezet több kalóriát éget és súlyt veszít.
Előnyei:immunerősítő; javítja az inzulin felszabadulását és csökkenti a glikémiásindexet. Máj epe és bélbetegségeknél ez a zsír ajánlott.
Felhasználása: főzésnél sütésnél egyaránt felhasználható. Sütésnél krémek készítésénél a vajat margarint egy az egybe kilehet váltani a kókusz zsírral.(Saját tapasztalatom mennyiségileg kevesebb kell főzésnél és sütésnél egyaránt. Ez egyéni ízlés szerint mindenki maga dönti el).
Tartalmasabbá tehetjük hántolt tisztított kölessel , ezzel az értékes gabona növénnyel az Alföldön divatos tarhonyát válthatjuk ki. Ennek az ára itt kb. 2dl veszünk alapul ennek az ára 100-120 ft között van .
Használunk hozzá vöröshagymát , piros őrölt paprikát, sót ha tehetjük használjunk Himalája sót mert ez só nagyon jó hatással van szervezetünkre.
Tehát összefoglalva : 4 főre számolunk kb. 1 kg csicsókát ára 300 ft
2dl köles 120ft
kb. 1 evőkanál kókusz zsír nagyon bőven számolva 40ft
vöröshagyma , só, pirospaprika őrölt . Ezek minden verzióban szükségesek. Esetleg még valami virsli is belefér arra számoljunk 400 ft.
Összköltség : csicsóka 300
köles 120
kókusz zsír 40
virsli 400
v.hagyma, só,paprika100
össz 960 ft. ez 4 főre elegendő mennyiség bekerülési költsége.
ami fejenként. 240 ft.ba kerül.
Vagyis 240 ft-ból tudunk előállítani egy finom és egészséges ebédet !!!!
Ezek után bátorkodom megkérdezni hogy valóban olyan drága -e az egészséges táplálkozás ???
Itt most nem kell összehasonlítani semelyik gyors étteremmel sem , azok áraival gondolom tisztába vagyunk.
Itt most egy dolgot vegyünk figyelembe, azt hogy akármilyen olcsó ételt is el lehet készíteni egészségesen és finoman!!!!
csicsóka
köles
kókusz zsír
Most megosztom veletek a gondolataimat.
Vegyük alapul az egyik legismertebb és könnyen elkészíthető ételt a paprikás krumplit. Akkor most kezdem az elején.
Hozzávalók : Alap a krumpli . Mit is tudunk erről a gumós termésű zöldségnövényről.
Élettani hatások
A burgonya egészséges és tápláló. Szénhidrát mellett tartalmaz értékes fehérjét és sokféle ásványi anyagot, vitaminokat. Jelentős kálium, kalcium és magnézium tartalma. A vitaminok közül C-vitamin, de a B vitamin csoportba tartozók is megtalálhatók benne. Méregtelenítő hatású. 100 gr burgonya 70 kalóriát tartalmaz. Ez a 100 gr burgonya egyben tartalmazza napi C-vitamin szükségletünk mintegy felét! A héjában főtt krumpli glikémiás indexe közepes.
Na igen ilyenek kellene lennie tartalmilag! Csak sajnos a hétköznapi termesztésben nem ügyelnek annyira a beltartalmi értékre mint kellene . Ez a nagyüzemi termesztésre vonatkozik , ugyanis ezeken a helyeken termesztett burgonya (krumpli ) teli van nyomatva mindenféle kemikáliával amire a szervezetünknek nincs szüksége. Úgy gondoltam mivel a bio krumpli ára elég borsós akkor akár le is cserélhetem a krumplit csicsókára . Számoljunk egy kicsit , a hagyományos burgonya kilója 80-100 ft között mozog általában . De ez nem egészséges mint tudjuk . Hangsúlyozom ez a nagyüzemi termesztésűre vonatkozik nem a bio vagy a saját kertben termesztettre !!!
Na de akkor mit használjunk helyette ??? Hogy mit , csicsókát . A piaci ára nálunk 250-300 ft között van , de mit is tud ez a kis igénytelenek mondott növény.
A csicsókagumónak a burgonyánál 5-6-szor nagyobb rosttartalma gátolja az egyéb szénhidrátok és hízlaló tápanyagok felszívódását, fokozza laktató hatását, és meggátolja a székrekedés kialakulását. Kedvező biológiai adottságait pedig fokozza a kálium, kalcium, magnézium, foszfor és cink ásványianyag-tartalma, a béta-karotin-, B1–, B2-vitamin, niacin-, és C-vitamin-tartalma. Életfontosságú aminosavként: lizin, arginin, hisztidin, cisztin, triptofán, aszparagin található benne. Növényspecifikus anyagai: kolin, betain, szaponin, quercimeritrin. Gumói főleg inulint tartalmaznak, keményítőt csak csekély mennyiségben.
Vagyis a csicsóka vigyáz a vércukorszintre , nem emelkedik meg illetve lassabban szívódik fel. Rendszeres használatával elérhetjük hogy a napi inzulin mennyiségünket csökkenthetjük!!!!
Zsiradéknak kókusz zsírt használjunk ennek ára a felhasznált mennyiségnek kb. 40 ft. Na de mit is tud a kókusz zsír.
Mi is a kókusz zsír? Ismerőseim körében gyakorta hangzik el a kérdés , mi az hol veszed mire jó. S a kérdések hadát még folytathatnám.A kókusz zsíról mindent megtudhatunk a www.kókuszdiéta.hu weboldalon.
Most én csak pársorban írok róla hogy felkeltsem a figyelmet az utána olvasásnak mert nagyon megéri. Személyes tapasztalatból mondom.
"Létezik egy zsír, amelyet minden cukorbeteg félelem nélkül fogyaszthat. Ez pedig a kókusz zsír,segít szabályozni a vércukrot,miáltal csökkenti a betegség hatásait. A kókusz zsír kevesebb terhet ró a hasnyálmirigyre.-enzimek és inzulin nélkül könnyedén felszívódik.-fokozza az inzulin termelést és a vércukor hasznosulását.Kókusz zsír gyarapítja az anyagcserét,miáltal a szervezet több kalóriát éget és súlyt veszít.
Előnyei:immunerősítő; javítja az inzulin felszabadulását és csökkenti a glikémiásindexet. Máj epe és bélbetegségeknél ez a zsír ajánlott.
Felhasználása: főzésnél sütésnél egyaránt felhasználható. Sütésnél krémek készítésénél a vajat margarint egy az egybe kilehet váltani a kókusz zsírral.(Saját tapasztalatom mennyiségileg kevesebb kell főzésnél és sütésnél egyaránt. Ez egyéni ízlés szerint mindenki maga dönti el).
Tartalmasabbá tehetjük hántolt tisztított kölessel , ezzel az értékes gabona növénnyel az Alföldön divatos tarhonyát válthatjuk ki. Ennek az ára itt kb. 2dl veszünk alapul ennek az ára 100-120 ft között van .
Használunk hozzá vöröshagymát , piros őrölt paprikát, sót ha tehetjük használjunk Himalája sót mert ez só nagyon jó hatással van szervezetünkre.
Tehát összefoglalva : 4 főre számolunk kb. 1 kg csicsókát ára 300 ft
2dl köles 120ft
kb. 1 evőkanál kókusz zsír nagyon bőven számolva 40ft
vöröshagyma , só, pirospaprika őrölt . Ezek minden verzióban szükségesek. Esetleg még valami virsli is belefér arra számoljunk 400 ft.
Összköltség : csicsóka 300
köles 120
kókusz zsír 40
virsli 400
v.hagyma, só,paprika100
össz 960 ft. ez 4 főre elegendő mennyiség bekerülési költsége.
ami fejenként. 240 ft.ba kerül.
Vagyis 240 ft-ból tudunk előállítani egy finom és egészséges ebédet !!!!
Ezek után bátorkodom megkérdezni hogy valóban olyan drága -e az egészséges táplálkozás ???
Itt most nem kell összehasonlítani semelyik gyors étteremmel sem , azok áraival gondolom tisztába vagyunk.
Itt most egy dolgot vegyünk figyelembe, azt hogy akármilyen olcsó ételt is el lehet készíteni egészségesen és finoman!!!!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése