2010. november 21., vasárnap

Hajdina

Vitamin tartalmát tekintve elmondható hogy a hajdina igen értékes energiaforrás,mivel a B.vitamin csoport majdnem tagját tartalmazza.E.-vitamin,B2vitamin,B1vitamin.Ezen a tápanyagokon kívül kedvező élettani hatással rendelkező biológiai anyagokat is tartalmaz.Magas rutin tartalma miatt őseink a hajdinát a magasvérnyomás kezelésére gyógynövényként használták.
Összetevők:szénhidrát 56-77% keményítő17-20% élelmi rost ennek 12-17% cellulóz valamint hemicellulózt és ligint is tartalmaz.
Felhasználás: önállóan és keverve is használhatjuk.Jellegzetes a kissé fanyar íze, francia konyhában palacsinta tésztában használják.

Hajdinából nemcsak pékáru és köret készíthető hanem egyszerű és finom desszert is.
 A hajdinát kétszeres mennyiségű vízben felrakjuk főni, kevés sóval. Addig főzzük még a vizet el nem fövi ez kb 20 perc. Amíg fől a hajdina addig megtisztítunk 1-2  almát amit lereszelünk, majd még adunk hozzá kevéske őrölt fahéjat, és reszelt gyömbért. A megfőtt hajdinához hozzá keverjük a reszelt almát, az őrölt fahéjat, valamint a reszelt gyömbért. Ezt még tetézhetjük egy kis édesítővel én xilitet használtam. De még adható citromlé és reszelt citromhéj is. Mindenki számára csak javasolni tudom kipróbálását .

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése