2011. szeptember 29., csütörtök

Amerikai almáspite (cukorbetegek is fogyaszthatják)

Almáspitét kicsit átvariáltam,semmi nem maradt a régi. Alapanyagok amiket használtam a pite elkészítéséhez mind a mai egészséges táplálkozás fontos alkotó elemei.
Hozzávalók:
30dkg tönköly-búzaliszt amennyiben rizsliszttel dolgozunk gluténérzékenyek is fogyaszthatják!!!!
1 evőkanál xilit
6 evőkanál jegesvíz,
10 dkg kókusz zsír
1 teáskanál só

Töltelék:
1 citrom
1,5kg alma
8dkg xilit
2 evőkanál fehér rizsliszt
1 mokkáskanál fahéj
csipet szerecsendió
1 evőkanál tej.


Elkészítés:
A tésztához a lisztet a xilittel és a sóval elkeverjük a jeges vízzel és a puha kókusz zsírral gyors mozdulatokkal összegyúrjuk cipóvá formázzuk,fóliába csomagoljuk, és 1 órára hűtőbe tesszük. Közben elkészítjük a tölteléket illetve a hozzávalóit.

A citromot alaposan megmossuk héját lereszeljük, levét kicsavarjuk. Az almát megmossuk, meghámozzuk, és cikkekre vágjuk. Citromlevével elkevert vízbe tesszük, hogy az alma ne barnuljon meg.

A xilitet a rizslisztet citromhéjat fahéjat és a szerecsendiót összekeverjük. Az almát lecsepegtetjük, megszórjuk a keverékkel és óvatosan összekeverjük.

A tészta egyharmad-kétharmad arányban két részre osztjuk. A nagyobb darabot sütőpapíron kinyújtjuk kör alakúra a sütőforma méretével egyforma nagyságúra. A sütőpapír segítségével helyezzük bele a formába , a tésztát szépen eligazítjuk úgy hogy a tészta felérjen a forma oldalára. A tészta alját villával meg szurkáljuk hogy sülése egyenletes legyen. Az almával körben egyenletesen kirakjuk úgy hogy lyuk ne maradjon az alma cikkek között. Mikor szépen kiraktuk az almával tésztát a félre rakott tésztánkat szintén a forma nagyságának megfelelő méretűre nyújtjuk majd derelyevágóval egyenletes csíkokra vágjuk. Majd ezután szépen rácsosalakzatban befedjük a piténket.Lehetőleg ezt úgy tegyük hogy az egyik szál alul a másik felül megy , ez csak esztétikai szempont. Mikor készen vagyunk a rácsozással a tejjel a tésztánk tetejét lekenjük majd előmelegített sütőben készre sütjük.A hőfokot az első 10 percben 200 fokon sütjük majd a hőfokot mérsékeljük 180 fokra és további 60 percig sütjük.Mikor megsült és kihűlt azután szeleteljük.

A lisztérzékenységben szenvedők a tésztát gluténmentes lisztből , vagy paleosan  őrölt mandula és kókuszliszt keverékéből tudják előállítani. Ebben az esetben a tésztát folpack ,,fólia között tudjuk nyújtani mert tapad.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése