2016. április 17., vasárnap

Fűszernövények szerepe táplálkozásunkban és szervezetünkre gyakorolt hatásai.

Napjainkban egyre többen használnak friss vagy szárított fűszernövényeket. Ez egy nagy pozitívlépés szervezetünk karbantartása felé. Ugyanis nem csak az ételeinket tesszük finomabbá hanem vigyázunk egészségünk megőrzésére akár akaratlanul is. Ugyanis van egy bölcs mondat mely így hangzik.
Minden fűszernövény gyógynövény, de nem minden fűszernövény gyógynövény!
Ezt a mondatot érdemes szemelőt tartani, belegondolunk bizony nagy igazságot tartalmaz. Vannak fűszernövények amelyeket napiszinten használunk és nem is gondolunk arra hogy milyen áldásos tulajdonságokkal bír.
Kömény, édeskömény:

                                                    kömény fotó internetről

A kömény élettanihatása a következő:
-felfúvódás
-étvágytalanság
-hasmenés
-tejszaporító hatással rendelkezik.
Ezekre a célokra teafőzetként fogyasztjuk.




Az édesköményt a konyhánkban az ánizs helyettesítésére is használhatjuk. Íze hasonlít az ánizsra ára viszont sokkal kedvezőbb az ánizstól, konyhakertekben is könnyen termeszthető semmi különös gondoskodást nem igényel. Az édeskömény friss levelei szendvicsekre kiváló fűszernövényként alkalmazható.   

Édeskömény élettanihatásai:
-felfúvódás
-étvágytalanság
-vértisztító
-vízhajtó
Az édesköménynek is termését használjuk teafőzetként.



Majoránna:


                                                  friss majoránna és morzsolt szárított

                                                         boltokban kapható csomagolt

Főképpen zöldbabfőzelék kedvelt fűszernövénye, kertekben szintén könnyen termeszthető.

Élettanihatásai a következők:
-légcsőhurut
-felfúvódás
-étvágyjavító
-vizenyő
Szintén teafőzet formájában alkalmazható
folytatás következik,








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése